medifarmcudrag

Sfaturi, recenzii, un blog pentru toata familia

Tot ce trebuie să știți despre prepararea suspensiilor cu antibiotice (litera A)

Scrie un comentariu

Pentru ca e sezonul în care infecțiile sunt tot mai dese, m-am decis să fac o listă cu modul de preparare al fiecărui antibiotic. Sunt situații când tratamentul cu antibiotice este obligatoriu, iar atunci este foarte important ca dozajul sa fie corect la fel și modul de administrare, atât pentru ca tratamentul să dea rezultate cât și pentru a scădea procentul persoanelor care devin rezistente la antibiotice. Trebuie respectate câteva reguli simple de preparare; acestea sunt valabile pentru toate suspensiile. Iar apoi sunt cazuri particulare, uneori neexplicate pe înțelesul tuturor, sau chiar dacă sunt explicate, emoțiile și frustarea care apar atunci când copilul îți e bolnav, te fac să nu mai înțelegi lucruri care cu alte ocazii ți se par simple. Voi atașa poze pentru a fi cât mai clar unde se află acel semn enigmatic pe fiecare flacon.

REGULI GENERALE:

  1. Prepararea suspensiilor se face cu apă fiartă și răcită (la temperatura camerei). Dacă adăugați apă fiebinte se poate ca medicamentul să nu mai fie eficient.
  2. Flaconul se agită foarte bine înainte de a pune apa, pentru a se dispersa suspensia.
  3. Suspensiile se agită energic atât în timpul preparării cât și înainte de administrarea fiecărei doze.
  4. Administrarea antibioticului se face la aceleași ore în fiecare zi.
  5. Administrarea de două ori pe zi înseamnă (dacă nu se indică altfel de către medic) la 12 ore (de ex: la 8 dimineața și la 8 seara).
  6. Administrarea de 3 ori pe zi înseamnă la 8 ore (de ex: 8 dimineața, 4 după-masa, 10 seara).
  7. Administrarea de 4 ori pe zi înseamnă la 6 ore (de ex: 7 dimineața. 1 la prânz, 7 seara, 1 noaptea).

A

AMOKSIKLAV suspensie

IMG_8919

Semnul până la care se adaugă apa

Se administrează la începutul mesei pentru a reduce la minim potențialul de intoleranță gastro-intestinală și pentru a optimiza absorbția. Se administrează de 3 ori pe zi la interval de 8 ore!

156,25 mg/5 ml – 86 ml apa se adauga in 2 etape. Prima data se adauga doar doua treimi din cantitatea de apa, se agita bine, iar apoi restul cantitatii se adauga pana la semnul de pe sticla. Va sugerez ca pentru un dozaj corect sa cumparati o seringa de 20 de ml, si astfel puteti fi siguri ca ati adaugat exact cantitatea necesara de apa.

312,5 mg/5 ml – se adaugă 85 de ml de apă. În rest preparea este identică cu cea de la forma precedentă.

După preparare suspensia se păstrează LA FRIGIDER maxim 7 zile.

AMOKSIKLAV 2X SUSPENSIE

IMG_8920

Semnul până la care se adaugă apa

Se administrează de 2 ori pe zi.

457mg/5ml flacon pentru 35 de ml pulbere pentru suspensie orală – adăugaţi 29,5 ml apă fiartă şi răcită în două etape (întâi până la 2/3 şi apoi până la semnul de pe flacon) şi agitaţi bine de fiecare dată. Semnul se află pe etichetă în partea dreaptă sus și este indicat cu o săgeată. Vă sugerez ca pentru un dozaj corect să cumpărați o seringă de 20 de ml, și astfel puteți fi siguri că ați adăugat exact cantitatea necesară de apă.

457mg/5ml flacon pentru 70 de ml pulbere pentru suspensie orală – Agitaţi flaconul pentru dispersarea pulberii, adăugaţi 59 ml apă fiartă şi răcită în două etape (întâi până la 2/3 şi apoi până la semnul de pe flacon) şi agitaţi bine de fiecare dată. Agitaţi bine înaintede utilizare. Vă sugerez ca pentru un dozaj corect să cumpărați o seringă de 20 de ml, și astfel puteți fi siguri că ați adăugat exact cantitatea necesară de apă.

După preparare suspensia se păstrează LA FRIGIDER maxim 7 zile.

AMOXICILINĂ SANDOZ

IMG_8922

Semnul până la care se adaugă apa

Se administrează de 3 ori pe zi (dacă medicul nu a specificat un alt mod de administrare) de preferat la începutul mesei.

125 mg/5 ml; 250 mg/5 ml – se adaugă apă fiartă și răcită până la două treimi din nivelul marcat pe flacon și se agită până la omogenizare; lăsați să se așeze spuma și completați cu apă fiartă și răcită exact până la semn; se agită din nou.

După preparare se păstrează la temperatura camerei maxim 7 zile sau 10 zile dacă se păstrează la frigider.

AMPICILINĂ SANDOZ

IMG_8923

Semnul până la care se adaugă apa

Se administrează la distanță de mese:

– sau cu o oră și jumătate înainte de masă

-sau la 2 ore după masă

125 mg/5 ml; 250 mg/5 ml – Se adaugă apă fiartă și răcită până la 1 cm sub semn. Se agită foarte bine, se lasă să se așeze suspensia și apoi se completează cu apă până la semn. Se agită din nou.

După preparare se păstrează la temperatura camerei maxim 7 zile sau 10 zile dacă se păstrează la frigider.

AUGMENTIN

IMG_8927

Semnul până la care se adaugă apa

BIS 400 mg/57 mg/5 ml

  • Se administrează de 2 ori pe zi la 12 ore.
  • Suspensia reconstituită se păstrează la frigider (2-8 grade C)!
  • A se utiliza în termen de 7 zile!

Pentru a obține 35 de ml – se adaugă 32 de ml de apă proaspăt fiartă și răcită (până la semn). Semnul se află pe flacon. Pentru o preparare corectă adăugați prima dată o cantitate mai mică de apă, agitați bine, iar apoi adăugați restul cantității. Pentru a doza corect cantitatea de apă vă recomand să cumpărați o seringă de 20 de ml.

Pentru a obține 70 de ml suspensie – se adaugă 64 de ml de apă proaspăt fiartă și răcită (până la semn). Semnul se află pe flacon. Pentru o preparare corectă adăugați prima dată o cantitate mai mică de apă, agitați bine, iar apoi adăugați restul cantității. Pentru a doza corect cantitatea de apă vă recomand să cumpărați o seringă de 20 de ml.

Pentru a obține 140 de ml suspensie – se adaugă 127 de ml de apă proaspăt fiartă și răcită (până la semn). Semnul se află pe flacon. Pentru o preparare corectă adăugați prima dată o cantitate mai mică de apă, agitați bine, iar apoi adăugați restul cantității. Pentru a doza corect cantitatea de apă vă recomand să cumpărați o seringă de 20 de ml.

AUGMENTIN ES 600mg/42,9 mg/5 ml

IMG_8928

Semnul până la care se adaugă apa

A se agita flaconul pentru afânarea pulberii. A se adăuga apă fiartă și răcită până la 1 cm sub semn. A se agita bine. Se completează cu apă până la semn și se agită din nou!

50 ml de apă pentru 50 ml  suspensie
70 ml de apă pentru 75 ml suspensie
90 ml de apă pentru 100 ml suspensie
135 ml de apă pentru 150 ml suspensie
AZITROMICINA SANDOZ
IMG_8929

Semnul până la care se adaugă apa

Azitromicina se administrează în priză unică (o singură dată pe zi). Este recomandată consumarea unui suc de fructe (NU SUC DE GRAPEFRUIT) după înghițire pentru a masca gustul amar.

100 mg/5 ml – se adaugă 10 ml de apă fiartă și răcită cu seringa dozatoare existentă în cutie. Se agită bine! După agitare, suspensia formată în flacon va fi la nivelul liniei de marcaj de pe acesta.
Cum se măsoară doza?
Seringa de 10 ml este însoțită de un adaptor care se potrivește pe flacon. Înainte de a introduce seringa în flacon se pune adaptorul pentru a putea întoarce flaconul cu susul în jos.
 După preparare suspensia se păstrează la temperatura camerei maxim 10 zile.

AZITROX

IMG_8932Se administrează în priză unică (o singură dată pe zi).

Se păstrează maxim 5 zile după reconstituire la temperatura camerei.

200 mg/5 ml
Pentru 15 ml suspensie orală – se adaugă 7,5 ml apă proaspăt fiartă și răcită (măsurată cu ajutorul măsurii dozatoare). Agitați bine!
Pentru 30 ml suspensie orală – se adaugă 15 ml apă proaspăt fiartă și răcită (măsurată cu ajutorul măsurii dozatoare). Agitați bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s